Redan nu är det dags att börja planera och träna om man tänker delta i nästa års Vasalopp. Allt fler blir frälsta av att åka längdskidor och bege sig ut på äventyr under vinterhalvåret, och där inte minst Vasaloppet.

Man ska inte glömma att det även finns andra skidlopp att tärna inför och att man också bara ka åka som motion och för nöjes skull. Men oavsett så gäller det att sätta in vanan på skidor, träna och planera för att få ut bästa möjliga lopp och åk i spåren.

Träna styrka, löp och kör rullskidor

Nu när det inte finns snö är det extra bra att träna styrka och kondition samt träna upp sig. Det är perfekt med rullskidor på hösten främst, men det går absolut att köra på sommaren också. Annars kan du löpa, träna styrka med cirkelövningar och på gym. Ta långa promenader i terräng och skog, packa matsäck och vandra i timmar. Det prövar uthålligheten. För nio mil behövs en erfarenhet av att röra på kroppen i längre perioder. Men det är inte bara uthålligheten som du behöver öva upp för att klara dig bra i Vasaloppet, utan också explosiviteten.

Planlägg spår för vinternvasaloppet-1716423_640

Redan nu kan du även reka och planera vilka spår du ska öva i så fort snön kommer. Och i en artikel från Dagens Nyheter kan du läsa om var du hittar de bästa spåren för detta. Där kan man läsa om att det inte minst råder satsningar på konstsnö i bland annat Stockholm, något som bådar bra för alla skidsugna just eftersom snön ofta lyser med sin frånvaro när man vill ha den som mest.

”För att hitta bra åkställen rekommenderar hon skidspar.se med alla preparerade skidspår i länet. Sedan är det bara att ge sig ut för att finslipa tekniken”, skriver Dagens Nyheter.