Alla vet om att det är oerhört viktigt att man rör på sig, dvs. motionerar. Anledningen är att man ska må bra och för att må bra måste man låta kroppen få mycket rörelse varje vecka, helst varenda dag. Man kan därför dela in sin motion i två delar: vardagsmotion och träning. Vardagsmotion är det som man gör vid promenader och liknande medan träning är den fysiska träning där man tar ut sig till max och bygger muskler. Båda är lika viktiga, eftersom man kanske inte tränar alla dagar men ändå får motion.

Ju mindre man tränar desto svårare kommer det bli att orka med saker och ting. Det finns stor risk för att man också äter mer än vad man behöver, sover mer än vad man behöver och blir allmänt stillasittande framför en datorskärm. För att förebygga det kan man väldigt lätt uppmana sig själv och sätta upp regler för sig hur man ska förebygga det:

  • Sitt aldrig mer än en timme framför datorn per dag.
  • Ät en stabil frukost, lunch och middag.
  • Undvik småätandet.
  • Byt ut läsk, chips, godis och kakor mot frukt och grönsaker.
  • Ta en långpromenad varje dag på minst en timme, helst mer.
  • Göra någon fysisk träning minst två gånger per vecka.

En trevlig och rolig träningsform är cykling. Det är många som väljer att cykla, framför allt för att det är enkelt att ta sig på gator och torg, men också i skogen och på landsvägar. Det finns många olika cyklar att välja på, beroende på vad man ska ha cykeln till. Vill man ha cykeln som ett träningsredskap ska man nog investera i en Mountainbike. Cykloteket har en bra köpguide för Mountainbike, där man kan testa och prova sin cykel innan man köper sig en bra cykel. Man kan också investera i en så kallad träningscykel (som står still hela tiden).